Bufant avellanes

Brunyola (La Selva)

En Narcís i la Nuri plegant avellanes. El moment clau de l'any

Els dos mesos més importants de l’any per a la gent de Can Cassà de Brunyola són el setembre i l’octubre, el moment de recollir les avellanes. Tenen la varietat negreta: a diferència de Turquia, on cullen les avellanes directament dels arbres en grans boscos, aquí les pleguen del terra.

Primer, hi passen amb un bufador que les apila. Després, una màquina les aspira, en treu els troncs i les fulles i les carrega en un remolc d’una tona. És un aparell de fa tot just set o vuit anys, i encara recorden quan les plegaven una a una amb un cistell.

Després les assequen, les acaben de netejar i les classifiquen segons les mides. Algunes les venen amb clova, i d’altres, sense. Unes quantes les deixen crues, però les més populars són les que torren, lentament, perquè no perdin l’oli. Ho fan amb uns aparells que han creat en Narcís, el seu fill enginyer i un amic, que és ferrer. Ells controlen tot el procés, i acaben venent les avellanes a les botigues de la zona sense passar per cap intermediari.

Hi ha avellaners molt antics. «El meu avi deia que ell sempre ja els havia vist grossos», explica el Narcís. En canvi, d’altres, com els de la foto, tenen només 27 anys, igual que les seves tres nebodes.

 

comparteix aquesta pàgina

 

Vols saber-ne més de...

Brunyola
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *