Estiu entre avellaners

Brunyola (La Selva)

La família Cassà passa l'estiu al voltant dels seus avellaners, preparant la collita de setembre

És estiu i a Can Cassà no fan vacances.

«No n’he fet mai», diu en Narcís. «Bé, vam anar de viatge de noces a Mallorca»

Es dedica al mateix que els seus avis, besavis i revesavis… a treballar la terra. Aquests dies es prepara per la collita de l’avellana que arribarà d’aquí unes setmanes. Després de la zona de Reus, els municipis de Brunyola i voltants apleguen l’extensió més gran de cultiu de l’avellaner que hi ha a Catalunya. Ocupen prop de 1.300 hectàrees, amb una producció d’entre 1.000 i 1.500 tones. A la comarca de la Selva se n’ha plantat des de fa mil anys i a Brunyola hi dediquen una fira que aquest octubre arribarà a la trentena edició.

D’entre tots els productors que hi ha al poble, Can Cassà són els únics que tanquen el cicle i que les embossen per vendre-les trencades, pelades crues o ja torrades. Així el preu que els paguen no depèn de conjuntures internacionals ni del què diu la cooperativa, sinó que és estable perquè tenen una relació gairebé directe amb el consumidor final.

Venen a una desena de petits comerços de la comarca, d’aquells que encara aprecien que el producte de la zona i d’alta qualitat. Una excepció en un moment on un sol país, Turquia, produeix el 70% de les avellanes, i en un sistema econòmic on una sola empresa multinacional, Ferrero, en consumeix una quarta part del total. Si, tots a menjar Nutella.

Els de Can Cassà s’han quedat com els poble dels gals de l’Astèrix i Obèlix, sobrevivint amb dignitat i de la terra en un moment on molts s’han venut les dues coses al millor postor.

 

comparteix aquesta pàgina

 

Vols saber-ne més de...

Brunyola
 

Comentaris

 1. Carles1
  24 agost

  A la pastisseria Noguera de Viloví fan una coca ben bona amb avellanes del poble… La coca de Brunyola!

  • Albert
   28 setembre

   Si i tant!! La coca de Brunyola que fan a la pastisseria Noguera és molt bona, i amb avellanes de Can Cassà

 2. La foto aquesta que es veuen els nens i els gossos que fan? Recullen avellanes?

 3. Montse FF
  16 setembre

  Mira quines canyes per emparrar més xules!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *