La matança del porc

Sant Climenç (Solsonès)

Tota la família es va reunir dissabte per matar el porc

Fa només uns anys, matar el porc era un fet habitual a tot Catalunya. Com que s’ha endurit la normativa sanitària i a les cases de pagès hi viuen menys persones, aquesta tradició va desapareixent. Als pobles del Solsonès encara perdura, tot i que les matances es fan a porta tancada i per consum propi. La diferència és que ja no són només al novembre o desembre. Com que es pot congelar, el calendari ja no és tan estricte.

A Cal Viles van matar l’altre dia un porc amb l’ajuda de tota la família i del Josep de Cal Vilardaga, el matador del poble amb cinquanta anys d’experiència. Era una bèstia d’un any i mig, de més de 200 quilos. S’hi van posar a les vuit del matí i van ser una dotzena de persones treballant-hi fins l’hora de dinar. El resultat? Botifarres blanques, botifarres negres (on hi posen les cornes, la freixura i la carn del cap), donegals (també dits bulls), bisbes (el bull de la llengua), llonganisses, secallona, cansalada, la careta, el morret… tot s’aprofita. Fins i tot els ossos, que van ser pels gossos.

 

comparteix aquesta pàgina

 

Vols saber-ne més de...

Pinell de Solsonès
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *