Quan el foc ja ha passat

Biure (Alt Empordà)

El foc de fa dos anys a l'Alt Empordà segueix tenint seqüeles. En Marc Martí de Biure va quedar en estat de xoc al veure com se li cremava el ramat de cinc-centes ovelles que menava. Fa dos anys que ha començat una vida a nova.

Ara fa dos anys que l’Empordà va patir el pitjor incendi de l’últim quart de segle: es van cremar 14.000 hectàrees, va afectar 18 municipis i van morir-hi quatre persones.

Al bar del centre cívic de Biure, el foc encara és tema de conversa. Que si en aquell moment va arribar només un camió de bombers, que si els mitjans de comunicació es van oblidar de seguida del tema, que d’ajudes de les administracions ben poques…

En Marc Martí va veure com se li cremava el ramat de cinc-centes ovelles que menava. Encara ara, quan passa pel lloc de la desgràcia no només ho rememora sinó que hi troba algun os o un tros de collar.

La seva vida també va perillar, va salvar-se miraculosament al llançar-se a una petita bassa, esquivant un foc que avançava a 7,7 quilòmetres per hora, envoltat de fum i veient els avions passar. «Tot cremava tant que l’aigua que llançaven des del cel semblava que no servís, com si fos gasolina», recorda

Va passar tres o quatre dies plorant sense parar i d’aquí va néixer l’obligació de reinventar-se.

Al quedar tot cremat, molts boscos que fins llavors eren intransitables van deixar de ser-ho. A l’haver-hi menys bardisses és més fàcil trobar-hi metalls i, des de llavors, que recorre els voltants amb un detector. Així ha trobat monedes, botons, bales, obusos i fins i tot el crani d’un jove que havia desaparegut dos anys abans.

El pitjor que li podria passar és trobar-se una granada que li exploti a les mans. El millor, descobrir algun tresor o, fins i tot, les restes del setè camió.

 

comparteix aquesta pàgina

 

Vols saber-ne més de...

Biure
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *